جهت آشنایی با اصطلاحات و واژه های فارسی و انگلیسی مرتبط با اصول و نرم افزارهای مورد استفاده در نت سام ، جهت پیاده سازی وب سایت ها این واژه نامه تهیه شده است.
عبارت www ، مخفف World Wide Web می باشد که امکانات چندرسانهای برای دستیابی به دادهها٬ اطلاعات، فایلها و دانش را در اختیار کاربران وب قرار میدهد.
وجود تعداد بی شماری رایانه و برنامه های مرتبط با آن در این شبکه ، با توجه به اینکه اطلاعات با استفاده از رایانه ها و نرم افزارهای مختلف و متفاوت تولید می شود، ممکن است موجب ناسازگاری شود. در ،١٩٨٩ گروهی از دانشمندان آزمایشگاه فیزیک ذره ای در اروپا ، مستقر در ژنو ، ابزار اینترنتی ای تهیه کردند که بتوانند با آن اطلاعات تولید شده تمام محققان این آزمایشگاه را به هم ارتباط دهند. نتایج کار این گروه مبنای ایجاد شبکه های رایانه ای و ارتباط اطلاعات متنی روی رایانه های متفاوت شد و افق های جدیدی از اینترنت را گشود که اکنون به وب یا WWW مشهور است.
دامنه مشخص کننده نام سایت است. (مانند: www.yourdomain.com) از آنجایی که در اینترنت همه سرورها و سایتها با آی پی مشخص میشوند برای دسترسی راحت و آسان به سایتها از دامنه استفاده میشود. دامین انتخابی شما بر روی بروشور، کاتالوگ و کارت ویزیت شما قرار خواهد گرفت. شما در تیزرهای تبلیغاتی خود آدرس وب سایت خود را قرار خواهید دید. از طریق دامنه، مخاطبان وارد وب سایت شما خواهند شد و با خدمات و محصولات شما آشنا خواهند شد. با توجه به مطالب فوق به این نتیجه می رسیم که ثبت دامنه مناسب یکی از عوامل موفقیت شما در عرصه حضور در تجارت مجازی خواهد بود.
هاست بدین معنی است که شما بتوانید صفحات طراحی شده وب سایت خود را در فضایی روی اینترنت قرار دهید ، بدین معنی که ، به فضای اختصاص داده شده به شما دسترسی کامل دارید ، می توانید فایلهای خود را upload (بالاگذاری) کنید ، آمار مربوط به سایت خود را داشته باشید ، و هر بخش کوچک روی سایت و ایمیل های تحت دومین خود را مدیریت کنید. بعد از ثبت دامین مورد نظر خود حال شما جهت استفاده از سرویس ایمیل روی دامین خود و یا داشتن وب سایت نیاز به سرویس هاست دارید.
وب سایت مجموعه ای از صفحات اینترنتی است که تحت یک دامین در دسترس عموم کاربران استفاده کننده از اینترنت قرار میگیرد . هر صفحه از سایت شامل متن ، تصویر ، فایل صوتی و تصویری ، لینک ، جدول و … می باشد . به مجموعه این صفحات یک وب سایـت گفته می شود.
تفاوت اصلی سایت های دینامیک و استاتیک در تولید محتوای این سایت هاست ، درسایت های دینامیک تولید محتوای وب سایت ( به عبارت ساده متن صفحات) از سوی کاربران تهیه می شود . کاربر در هر لحظه قادر خواهد بود اطلاعات بخش های مختلف وب سایت را تغییر دهد . البته تولید محتوای سایت در سایت های دینامیک تنها از طریق کاربر نیست و راه های دیگری نیز وجود دارد ، اما سایت های استاتیک همانطور که از نام آنها پیداست سایت هائی هستند که اطلاعات آنها ازسوی کاربران قابل ویرایش نیست ، جهت تغییر اطلاعات اینگونه سایت ها شما نیاز به شرکتی دارید که طراحی سایت را برای شما انجام داده است.
CMS مخفف عبارت Content Management System به معنای سامانه مدیریت محتوا؛ در واقع نرم افزاری است که بطور کامل از ایجاد، مدیریت و بروزرسانی یک وبسایت پشتیبانی میکند و تمام ابزارهای مورد نیاز برای مدیریت یک سایت را دارا میباشد. CMS چرخه زندگی یک صفحه وب را از ایجاد و بروزرسانی تا انقراض آن در بر میگیرد. CMS همچنین دارای قابلیت مدیریت ساختار سایت، شیوه نمایش صفحات و ارتباط آنها با منوها میباشد. به عبارت سادهتر CMS نرمافزاری است برای تولید وبسایتی حرفهای.
وردپرس یک سامانه مدیریت محتوا (CMS) متن باز ( بر پایه مجوز GPL ) است که امکان ایجاد یک سایت حرفه ای را فراهم نموده است. وردپرس توسط زبان PHP نوشته شده و از قدرت MySQL برای ذخیره داده ها استفاده می کند. وردپرس هم اکنون از جهتی نمادی از وب۲ و از جهتی دیگر نمادی از متن باز محسوب می شود.
پورتال پایگاهی است بر روی وب که به تبادل اطلاعات با کاربران می پردازد. پورتال اطلاعات را از منابع مختلف جمع آوری و به کاربران خود ارائه می دهد تا آنها نیازهای خود حول محور فعالیت آن پورتال را بصورت مجتمع در یک پایگاه واحد بدست آورند.
پورتال ها بر خلاف وب سایت ها به منابع و پایگاه های مختلف متصل هستند و دائما با آنها در حال تبادل اطلاعات بوده و در نهایت اطلاعات مورد نیاز کاربران خود را بصورت دسته بندی شده ارائه می دهند. البته این بدین معنا نیست که خود هیچ گونه اطلاعاتی منتشر نمی کنند، بلکه پورتال ها خود نیز قابلیت انتشار اطلاعات سازمان یا شرکت خود را دارند و در صورت لزوم با سایر پورتال ها به اشتراک می گذارند.
به سایتها یا خدمات اینترنتی که امکان تبادل اطلاعات را بین کاربران فراهم میکنند، یا به آنها اجازه تولید یا دستکاری در اطلاعات را میدهند، معمولا ” وب ۲ ” تلقی میشوند.
درواقع مفهوم وب۲ به این معناست که با گسترش اینترنت و افزایش کاربران، دیگر کاربران تنها به خواندن اطلاعات اکتفا نمی کردند بلکه به نوشتن و تبادل اطلاعات با کاربران مختلف نیز علاقه مند بودن و بدین ترتیب مبحث وب۲ در اینترنت مطرح شد.
نرمافزار متنباز، به نرمافزارهایی میگویند که افراد میتوانند در کد منبع آنها تغییر ایجاد کرده و یا اشکالات (باگ) احتمالی آنها را رفع کنند. این یک شیوه توسعه نرمافزار است که میتواند هم برای نرمافزارهای آزاد و هم برای نرمافزارهای با مالکیت انحصاری و تجاری به کار برود.
SEO مخفف عبارت Search Engine Optimization است که به معنای بهینه سازی سایت برای سهولت بررسی موتورهای جستجو می باشد. و به واقع SEO مجموعه ای از عملیات ها و تکنیک هایی است که به منظور دریافت ترافیک بیشتر از سوی موتورهای جستجو مانند گوگل ، یاهو و بینگ انجام می گیرد.
قالب یا پوسته سایت به طرح گرافیکی وب سایت که ساختار گرافیکی کلیه صفحات را تشکیل می دهد، اطلاق می شود. از ویژگیهای قالب سایت این است که در کلیه صفحات سایت ساختار، رنگ، شکل و افکت گرافیکی آن تغییر نمی کند. پوسته ؛ محتوای سایت مانند تصاویر ، متن ، فرم ، و … را در خود جای میدهد و هر چه بیشتر استاندارد ها و اصول گرافیک و برنامه نویسی تحت وب در آن رعایت شده باشد، کاربر را بیشتر مجذوب صفحات و محتوای سایت یا پورتال میکند.
کاربر پسند یا User Friendly بودن یک نرم افزار (وب سایت) ، به معنای کاربری راحت آن است ، به این شکل که وب سایت برای بازدید کنندگان جذابتر از سایت های مشابه با محتوای مشابه باشد.
در این زمینه دو موضوع مطرح است: اول اینکه وب سایت به صورتی پیاده سازی شده باشد که کاربر با حداقل زحمت به خواستههای خود برسد ( منو های مشخص، پیمایش آسان در سایت، وجود نوار جستجو ، نقشه سایت و سایر الگوریتم های استاندارد) و دوم اینکه طراحی الگو ها ، فرمها ، صفحات و نحوه قرار گیری آن ها بگونهای جذاب و دوست داشتنی برای کاربر باشد.
در فرهنگ اصطلاحات کامپیوتری ماکروسافت هک به دو صورت معنی شده است:
- تغییر دستورات یک برنامه
- استفاده از قوه ی خلاقیت در یک مسئله یا پروژه برنامه سازی یا تغییر یک برنامه ی کاربردی
اما آنچه در بستر اینترنت مصطلح است واژه هک در مورد نفوذ به یک شبکه اینترنتی و یا یک وب سایت با هدف تخریب، استفاه از اطلاعات و یا نمایش ضعف آن ، بکار برده می شود.